Hundre år i omsorgens tjeneste! I 1925 kjøpte Bergen sanitetsforening Olaviken. Siden har stedet blitt bygget om flere ganger og hatt ulike oppgaver, før det til slutt ble totalrenovert og etablert som NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus AS.
NKS Olaviken har drevet i hele 100 år i tjeneste i 2025 for sårbare mennesker, med Bergen sanitetsforening som sosialentreprenør – opptatt av å dekke udekkede behov i samfunnet.
I 1925 kjøpte Bergen sanitetsforening Olaviken og gjennomførte den første av flere omfattende endringer av hovedbygningen. Tanken var å bidra i kampen mot et stort folkehelseproblem – nemlig tuberkulosen.
I 1926 kom 30 gutter til Olaviken, som hadde tuberkulose i familien. Det var ønskelig at guttene fikk komme seg bort og få rasjonell pleie i noen måneder og opptil et år. Her fikk de alt de trengte av klær og tilsyn, omsorg og skolegang.
40 gutter i året fikk sju ukers opphold på Olaviken. De første elleve årene fikk 1040 gutter nyte godt av et opphold på Olaviken. Sanitetskvinnene stilte som solid bakkemannskap – de tok ansvar for driften, sydde gardiner, reparerte klær og ga ellers omsorg.
Les mer om NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus AS
I årene 1940–1945 var det full drift på Olaviken. I økonomisk trange tider ble det gjort mye godt arbeid for å gi guttene det de trengte. Sanitetskvinnene stod på med mye praktisk arbeid, i tillegg til at de samlet inn penger, blant annet gjennom salg av maiblomsten. Dette ga i seg selv store inntekter til bekjempelse av tuberkulose.
Høsten 1946 ble det gjennomført forhandlinger med overlege Thrap-Meyer på Hagavik om å legge om Olaviken til tuberkulosesykehus.Nedgang i tuberkulose – ny vei for Olaviken
I årene 1950–1965 ble tuberkulosesykehuset drevet. Man merket at tuberkulosen var på tilbakegang, og i 1951 inngikk sanitetskvinnene en avtale med helsedirektøren i Bergen om å ta imot tuberkuløse barn fra Ungarn. Det ble antatt at etter et halvt år ved Olaviken sykehus ville barna være friske og kunne reise tilbake til foreldrene sine eller adopteres i Norge.
Les mer for mer utfyllende om Olavikens historie.
I 1963 hadde tuberkulosesykehuset 22,6 % belegg, bestående for det meste av middelaldrende menn. I 1964 satt man igjen med sju pasienter, som da ble flyttet til Hagavik. Bergen sanitetsforenings blad, Trekløveret, meldte i 1964 at Olavikens tuberkulosehjem på Askøy gikk med redusert drift, og at tiden var inne for å vurdere hva man skulle bruke «denne deilige eiendommen» til.
I 1965 ble det skrevet om ominnredning av Olaviken for å få et hjem for 20 eldre i bladet Trekløveret. Her ble det påpekt at høy levealder fører til at et økende antall mennesker blir hjelpeløse både fysisk og psykisk – og man ønsket å gi en hjelpende hånd. Olaviken ble beskrevet som «hjemlige og lune stuer i vakre og fredelige omgivelser, hensiktsmessig både for pasienter og betjening».
Det ble også lagt planer for en større utbygging, og i september 1965 godkjente Askøy kommune byggesøknaden om utvidelse av sykehuset til 60 senger for senil demente, eller som Bergen kommune beskrev det: «alderssløve oppegående pasienter». Det ble inngått en samarbeidsavtale med Bergen kommune, og hvert liggedøgn kostet 50 kroner.
Les mer om våre ideelle virksomheter.
Man arbeidet i tråd med behovene i samfunnet, og i 1973 fikk man godkjenning som psykiatrisk sykehjem med hovedvekt på omsorg for pasienter med demens. Et nytt bygg sto ferdig samme år.
Fram til 1978 ble det gradvis jobbet med utvidelser, og i løpet av disse årene økte kapasiteten fra 24 til 90 sengeplasser.
I 2004 ble navnet endret til NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus AS, med 24 døgnplasser og poliklinikk. I tillegg kom Huntingtonavdelingen med plass til åtte pasienter.
NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus er et spesialisthelsetjenestetilbud innen psykisk helsevern og med driftsavtale med Helse-Vest RHF. Les mer på Olaviken.no.