Kjøkkensjef Ronny Nilsen er opptatt av at mat kan være en viktig del av livskvaliteten for pasienter. Gjennom innovasjon og omtanke viser han hvordan mat kan skape trygghet, glede og verdighet – selv for de med tygge- og svelgevansker.
Siden mai 2015 har Ronny Nilsen vært kjøkkensjef på NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus. Nilsen har vist et stort engasjement for pasientgruppen med dysfagi. Det vil si personer som har spise- og svelgevansker. Med former og spesielle silikonsprøyter lager han konsistenstilpasset mat som både ser lekker ut og bevarer råvarenes smak – noe som fremmer både appetitt, verdighet og livskvalitet.
Han er også kjent for å tenke på de småspiste der han har «fristetraller» med små retter proppfulle av næring. Ikke minst er han kjent for sine menyer med historiefortelling, som er ment til å skape matminner og samtale hos pasientene.
Også i julen skal det vekkes minner og glede. På Olaviken legger de stor vekt på å skape en hyggelig og minnerik julestemning for beboerne, og det reflekteres i menyen som serveres i høytiden. Nilsen forklarer at maten de servere i julen er basert på tradisjon og omtanke for pasientenes behov, og nevner noen typiske retter de serverer i julen.
– Pinnekjøtt med tilbehør, ribbe servert med rødkål, poteter, medisterkaker, julepølse og brun saus og kalkunfilet med tilbehør.
Kjøkkensjefen legger også til at pasientene får gode desserter som riskrem, multefromasj og julekaker.
– For meg handler julen om å vekke minner og glede, og derfor sørger kjøkkenet på Olaviken for at maten både smaker godt og fremkaller en følelse av hjemlig tradisjon og fellesskap.
I høst fikk Ronny Nilsen Matomsorgsprisen 2024. Prisen ble delt ut for 19. gang, og går til enkeltpersoner eller bedrifter som skiller seg ut og gjør det «lille ekstra» i matomsorgbransjen. I juryens begrunnelse trekker de fram blant annet Nilsens konsept med å servere naturtro mat til personer som har problemer med å tygge og svelge.
Nilsens filosofi er at mat kan være en viktig del av livskvaliteten for pasienter, særlig for eldre som ofte har spesielle kostbehov. Han lager mat som er tilpasset både smak og ernæringsbehov hos beboerne, og finner inspirasjons fra kurs, foredrag, kolleger som deler bilder.
– Ellers tar jeg en tur til Danmark innimellom, da de ligger langt foran oss her hjemme når det gjelder kjøkken i offentlig sektor, sier Nilsen om hvor han henter inspirasjon fra.
Rundt 590 000 nordmenn kjemper daglig med dysfagi, ifølge Olaviken.no
Kjøkkensjefen har i samarbeid med TINE laget et inspirasjonshefte som de håper kan inspirere til å lage smakfull, næringsrik og tyggevennlig mat. Hvis du jobber på et kjøkken eller vil lære mer om konsistenstilpasset mat kan du ta en titt her!
NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus AS er eid av Bergen sanitetsforening.