Små grep for et hjertevennlig kosthold

Hvordan får du mer hjertevennlig mat inn i hverdagen – uten at det blir for komplisert?
Bilde av Hanne Frosta til artikkel om hjertevennlig mat

Hanne Frosta drev tidligere restauranten Hanne på Høyden, og er kjent for sin lidenskap for god mat og rene råvarer. Da Idégruppen for aktiviteten Senior i fokus skulle finne noen til å holde foredrag om mat som er bra for hjertet, var valget naturlig.

– Ironisk nok ble min samboer syk vel en måned før foredraget, og et av tiltakene jeg kunne bidra med hjemme er hjertevennlig mat. Råvarer til hjertevennlig mat er hverdags for oss nå. All mat er laget fra bunnen. Det eneste jeg har på lur er litt grønnsaksbuljong og fiskebuljong, forteller Hanne.

Her deler hun sine beste tips:

Ha basisvarene klare

– Jeg prøver å alltid ha hjertevennlige råvarer i hus. Det meste handler jeg inn på forhånd: grønnsaker (friske og frosne), frossen fisk i porsjonsstykker, og linser og bønner i pappkartonger – ferdigkokte, så det er enkelt å bruke dem i hverdagen. Det gjør det lettere å få inn gode vaner med linser, kikerter og bønner.

Bak grovbrød og frys ned i porsjoner

– Jeg baker grovt brød av havre, bygg og rug, deler det i tre og fryser det ned – da har jeg alltid et godt utgangspunkt når vi skal lage mat.

Urter og smarte bytter

Jeg har plantet noen urter ute på terrassen – timian, salvie og persille – som alle er hardføre og holder seg godt. Råvarer som ikke er spesielt hjertevennlige prøver jeg å unngå i det daglige.

Det betyr ikke at vi kutter ut alt – mat skal også være godt! Råvarer vi liker godt, bruker vi fortsatt, men i mindre mengder eller i kombinasjon med andre. Et eksempel er potetstappe: Jeg koker 50 % potet og 50 % sellerirot, moser det sammen og tilsetter litt salt og olivenolje. Det passer perfekt til ovnsbakt fisk.

Bildecollage til artikkel om hjertevennlig mat
HJERTEVENNLIG MAT: Hanne Frosta holdt foredrag og lagde hjertevennlig mat på Senior i fokus i mars.

Mer grønnsaker, mindre kjøtt

– Jeg har også begynt å kombinere pasta med hvite bønner, og ris med linser. Karbonadedeig sper jeg ut med moste bønner, og lager enten kjøttkaker eller taco til fredagskvelden.

– I stedet for å steke mye mat, baker vi den i ovnen eller lager gode supper med buljong. Generelt spiser vi mer grønnsaker, bønner, linser – og mindre kjøtt, men mer fisk.

Les også: Smak & prat – fellesskap på menyen

Og litt inspirasjon på veien

– Jeg liker å åpne kjøleskapet og se hva jeg har, og så komponere noe ut fra det. Det er en kjekk øvelse! Jeg blir også inspirert av å bla i kokebøker eller søke opp oppskrifter på nett. Og finner jeg en oppskrift med ingredienser som ikke er så hjertevennlige, bytter jeg dem bare ut med noe bedre for hjertet. Lykke til!