Fargerike fjær til et godt formål

Årets fastelavnskampanje er fra 15. februar til 2. mars. Inntektene i år går til forskning på eldre kvinners helse. Kjøper du et fastelavnsris av oss, støttet du livsviktig forskning på kvinners helse.

Bilde til artikkel om Fastelavns

Det er fortsatt mange kunnskapshull om sykdommene som oftest rammer kvinner. Det er også for lite kunnskap om hvordan kvinner får andre symptomer på sykdom som kan ramme alle, for eksempel hjertesykdom. Forskning nytter, og har ført til bedre behandling for flere sykdommer.

Eldre kvinners helse i dobbel blindsone

Sanitetskvinnene deler hvert år ut midler til forskning. I år ønsker vi å fokusere spesielt på eldre kvinners helse. Eldre kvinner har havnet i en dobbel blindsone i helseforskning, da både eldre og kvinner historisk sett har blitt utelukket fra medisinske studier. En kunnskapsoversikt om kvinnehelse som Folkehelseinstituttet gjennomførte i 2022 fant at kun én prosent av oversiktene som ble inkludert i kartleggingen, omhandlet kvinner som var 80 år eller eldre. Sykdom arter seg annerledes hos dem, og det betyr at vi vet mindre om effekt og bivirkning av behandlinger. Eldre kvinner har også ofte flere sykdommer samtidig, og det finnes lite forskning på hvordan disse påvirker hverandre.

Hvor kan du kjøpe fastelavnsris?

Vil du være med og støtte forskning på eldre kvinners helse, er du hjertelig velkommen innom Kvinnehelsehuset i Bergen for å kjøpe fastelavnsris. Vi har åpent hverdager 9–15.

Fra 21. februar kan du få kjøpt fastelavnsris  i butikkene Synsam, Heim og Det Gule Hus. Vi står også på Lagunen og Kleppestø Torg lørdag 1. mars og selger fastelavnsris.

Collage av fastelavnsris og frivillige som pynter ris

Får inn nærmere ti millioner kroner

Sanitetsforeningene rundt i landet får inn åtte til ti millioner kroner på salget hvert år, som gis til forskning på kvinners helse og til gode tiltak i eget nærmiljø. Mange har et forhold til det tradisjonsrike riset, som i snart 80 år har brakt våren og farger inn i norske hjem. Allerede før jul startet innsatsen i de 550 lokale sanitetsforeningene, med å hente og binde sammen bjørkekvister. Deretter festes de fargerike fjærene på dugnad.

Bilde av Elisabeth Swärd i artikkel om Fastealavnskampanjen
VI BLIR STADIG ELDRE: Elisabeth Swärd mener vi må ta pulsen på tiden vi lever i. – I 2030 er det flere eldre i Norge enn barn og unge, og de eldste er kvinner, ifølge Swärd.

 

– Nødvendig å styrke kunnskapen om eldre kvinners helse

Det er nødvendig å styrke kunnskapen om eldre kvinners helse fordi vi vet for lite, mener spesialrådgiver for kvinnehelse, Elisabeth Swärd, i Sanitetskvinnene.

Hva ønsker dere at folk som kjøper fastelavnsris skal vite om kampanjen og dens betydning for kvinnehelse?

Antall eldre øker og kvinner spesielt. Vi vet for lite om eldre kvinners helse – derfor tar vi pulsen på tiden vi lever i ved å sette fokus på eldre kvinners helse. For eksempel skal vi leve 30-40 år uten østrogen – kunnskapsbehovet er stort. Kjønnsdimensjon i eldre år er viktig og vi vet for lite om det, sier Swärd.

Hvordan kan vi alle bidra til å sette søkelys på eldre kvinners helse i tillegg til å støtte fastelavnssalget?

Vi må forske for å forstå. Vi må undervise for å være opplyste, og for å la kunnskapen komme eldre kvinner til gode. Vi bør innrette våre frivillige aktiviteter for å gjøre en forskjell for eldre kvinner og vi må motarbeide alderisme. Et overdrevet negativt fokus på aldring og ensomhet kan bidra til stakkarsliggjøring og nedvurdering av eldre mennesker og kan forsterke negative aldersstereotypier, avslutter Swärd.