“Pulsen øker, og hjertet pumper mer blod ved hvert slag – akkurat som når du trener. De fleste kvinnehjerter tåler denne påkjenningen. Men hva med kvinner som er født med en hjertesykdom?”
Slik presenterer Marit Sandberg sin egen forskning i forkant av formidlingskonkurransen Forsker Grand Prix 2024. Sandberg deltar i konkurransen i Bergen 25. september med hjerteforskning på kvinner. Sandbergs forskning er støttet av Bergen sanitetsforening.
Marit Sandberg er overlege på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus og forsker på kvinner som er født med hjertefeil. Får de barn på lik linje med hjertefriske kvinner? Opplever de flere komplikasjoner i svangerskap og fødsel?
Dette er noe av det Sandberg vil finne ut av, og hun har samlet erfaringer fra nesten
6000 norske kvinner med medfødte hjertesykdommer.
Sandberg sier dette er en relativt ny pasientgruppe på norske fødeavdelinger, og at det er en gruppe de trenger å lære mer om.
“For noen tiår siden var dette kvinner som ikke overlevde barndommen, eller som vokste opp med dårlig helse. Heldigvis har store fremskritt innen kirurgi og hjertemedisin medført at mange vokser opp. Mange hjertefeil som pleide å være dødelige, har nå blitt kroniske.”
Marit Sandbergs forskning er støttet av Bergen sanitetsforening.
Hva har støtten fra Bergen sanitetsforening betydd for deg?
– Jeg er overlege på Kvinneklinikken, men støtten fra Bergen sanitetsforening har gjort at jeg kunne ta permisjon fra Kvinneklinikken og forske på heltid i tre år i dette forskningsprosjektet. Dette er forskning som ellers kanskje aldri ville blitt gjort. For meg personlig er dette også en forskerutdanning, ved at denne forskningen utgjør doktorgraden min.
Forsker Grand Prix er en formidlingskonkurranse der ti forskere får fire minutter hver til å engasjere publikum og dommere. En vinner og en andreplass kåres, og de går videre til den nasjonale finalen i Oslo 28. september.
Vi heier og stemmer på Marit Sandberg! Bli med å stem du også. Finn billetter eller følg livestreaming her! :