Tolv nye flerkulturelle doulaer i Bergen

Tolv kvinner kan nå ta oppdrag som flerkulturell doula i Bergen. Med disse tolv nye flerkulturelle doulaene øker antallet til 21 aktive i byen vår, og tilbudet for minoritetskvinner under svangerskap og fødsel har blitt styrket.

Toppbilde til artikkel om flerkulturelle doulaer
GRATULERER: Her er gjengen som nettopp har blitt flerkulturelle doulaer, sammen med daglig leder Ronja Trolie (ytterst til venstre), jordmor og kursholder Kristine Selvik Jacobsen (i midten), strategisk rådgiver Edle Ørvig (bakerst til venstre), og jordmor og nasjonal koordinator for tiltaket flerkulturelle doulaer i Norske Kvinners Sanitetsforening, Kristina Øien Sæhle (ytterst til høyre).

Kvinnene har gjennom høsten fått opplæring hos både Bergen sanitetsforening og Haukeland Universitetssykehus. Nå er de klare til å bistå minoritetskvinner som trenger ekstra støtte og trygghet gjennom svangerskap, fødsel og tiden etterpå.

Bilde til artikkel

Høytidelig markering

Torsdag 5. desember var siste kursdag, og dagen ble markert med en høytidelig avslutning. De nye flerkulturelle doulaene mottok kursbevis og arbeidsvester som symbol på deres nye rolle.

Bilde til tekst
KLARE TIL OPPDRAG: Her prøver de ferske flerkulturelle doulaene de nye arbeidsvestene.

Daglig leder i Bergen sanitetsforening, Ronja Trolie holdt en fin tale for de nye flerkulturelle doulaene. Hun understreket hvor viktig rollen deres er for minoritetskvinner som er nye i Norge, ikke kan språket så godt og mangler det nettverket de gjerne er vant til fra hjemlandet sitt. 

«Dere er kanskje ikke familien eller nabolaget kvinnene forlot, men dere er absolutt det beste de kan få her i Norge».

Bilde til artikkel
BROBYGGERE: – Dere kan bygge broer til de offentlige tjenestene som finnes. Til Kvinneklinikken, til helsestasjonen og til oss i frivilligheten, sa daglig leder i Bergen sanitetsforening, Ronja Trolie, til de nye flerkulturelle doulaene.

Ville bidra

Svitlana Chibisova er en av dem som nå har blitt flerkulturell doula. Hun er fra Ukraina og snakker både ukrainsk, russisk, norsk og litt arabisk. Hun har selv erfaring med å føde barn i et land hun nettopp hadde kommet til. Da hun hørte om prosjektet, tenkte hun umiddelbart at hun kunne bidra, og ønsket å bli en flerkulturell doula.

«Jeg tenkte at det er fantastisk å ha støtte fra en kvinne som snakker ditt språk, kjenner kulturen og systemet her i Norge.»

Chibisova er også svært fornøyd med kurset hun har gjennomført for å bli flerkulturell doula.

«Kurset har vært helt perfekt. Masse god informasjon og godt formidlet. Jeg har lært masse nytt, så det har vært et svært lærerikt kurs», avslutter hun.

Bilde til artikkel
FERSK FLERKULTURELL DOULA: Svitlana Chibisova har selv opplevd hvor utfordrende det kan være å føde i et fremmed land uten å kjenne språket eller systemet.

21 aktive flerkulturelle doulaer i Bergen

Med disse tolv nye flerkulturelle doulaene vil det tilsammen være 21 aktive flerkulturelle doulaer i Bergen. Det er et betydelig bidrag til å styrke tilbudet for minoritetskvinner under svangerskap og fødsel. Dette er et viktig skritt for å gjøre helsetjenestene mer tilgjengelige og trygge for flerkulturelle kvinner.

Alle som bor i landet vårt, har rett til likeverdige helsetjenester. Men for minoritetskvinner er dette ikke alltid tilfelle fordi språklige barrierer kan stå i veien. Bergen sanitetsforening har i høst jobbet med å rekruttere flere flerkulturelle doulaer i Bergen. En opptrapping av denne tjenesten vil gjøre det mulig for flere gravide minoritetskvinner å benytte seg av et slikt tilbud.

Bilde til artikkel
SAMARBEID: Flerkulturell doula-prosjektet er et samarbeid mellom Bergen sanitetsforening, Haukeland universitetssykehus og Norske Kvinners Sanitetsforening. På bildet ser vi jordmor og nasjonal koordinator i Norske Kvinners Sanitetsforening, Kristina Øien Sæhle, sammen med jordmor og kursholder Kristine Selvik Jacobsen (til høyre

En veiviser inn det norske helsevesenet

Bilde av Kristine Selvik Jacobsen
KURSHOLDER: Jordmor Kristine Selvik Jacobsen er ansatt av Bergen sanitetsforening for å jobbe med å rekruttere og kurse nye flerkulturelle doular. Foto: Anneche Skaar

Den flerkulturelle doulaen snakker samme språk som kvinnen, forstår kulturen hennes og kjenner det norske helsevesenet. Rollen handler ikke om å løse alle utfordringer, men å gi støtte og vise veien til riktig helseinstans.

– En flerkulturell doula er en veiviser inn i det norske helsevesenet, sier Jacobsen.