Stolyoga på Kvinnehelsehuset – hva er det?

Stolyoga er et tilbud på Kvinnehelsehuset, med støtte fra Bergen kommune. Vi har hatt gleden av å bli litt bedre kjent med instruktøren Ingrid Jæger.

Ingrid er utdannet sosialantropolog, og har alltid brent for eldre og sårbare grupper. Blant annet skrev hun masteroppgave om eldres rolle i et samfunn i nordvest-India. Hun har også praktisert yoga, og hatt glede og nytte av det i hele 25 år. Som ferdigutdannet sosialantropolog hadde hun en rekke ulike jobber, og tok etterhvert utdanning som yogalærer parallelt med jobben. Hele veien har hun fokusert på en trygg og inkluderende måte å praktisere yoga på, hvor stolyoga ble en av retningene hun fant frem til.

Det fører oss til spørsmålet – hva er egentlig stolyoga?

Stolyoga betyr at vi bruker stol gjennom yogaøkten. Den varianten Ingrid underviser på Kvinnehelsehuset er en rolig variant, hvor en sitter på stolen gjennom hele økten. Ingrid forteller – «Øvelsene handler mye om bevegelse, strekk og styrking av overkroppen, med fokus på nakke, skuldre, armer, håndledd og rygg – ettersom mennesker har en tendens til å synke sammen og stivne i overkroppen med alderen, og mange plager setter seg i disse områdene.”

Stolyoga inkluderer også fotøvelser, for å få sirkulasjon til alle ledd og kroppsdeler. I tillegg inkluderes en øyeøvelse, som trener synet og kan hjelpe på balansen. Man kan si at stolyoga er en komplett gjennomgang av kroppen samtidig som man sitter på en stol. Det er ikke en heftig treningsøkt, men man kan absolutt kjenne det i muskulaturen, og noen sier de kjenner litt på gangsperr.»

Hvem kan egentlig delta på stolyoga?

De aller fleste! «Så lenge du kan sitte på en stol, og tilpasse etter egen kropp hvilke øvelser du gjennomfører, vil alle ha godt av stolyoga, inkludert avspenning, bevissthet rundt pust og den mentale biten. Stolyoga praktiseres med et ønske om å inkludere mennesker som ikke kan gå på vanlig matteyoga. Det betyr ikke at vi ekskluderer de som kan gå på vanlig matteyoga, men stolyoga er et tilbud også for de opp i alder, de som har balanseutfordringer eller av ulike grunner ikke kan praktisere på yogamatte på gulvet.»

Ingrid forteller at stolyoga kan ha mange positive effekter på kropp og sinn.

«Fordelene er i stor grad som med vanlig yoga. Det handler om å finne ro, vende blikket inn og rette fokus mot her og nå». Yoga kan også ha positiv innvirkning på holdning, stive og vonde ledd, søvn, blodtrykk, angst og uro, fordøyelse og nakkeplager, for å trekke frem noe.

Til slutt ønsker Ingrid å understreke at alle er velkomne til å prøve stolyoga på Kvinnehelsehuset. «Stolyoga er en trygg og skånsom form for yoga og alle er hjertelig velkommen, enten man har erfaring med yoga fra før eller ikke!»