Sammen om det-metoden – kunst og fellesskap for personer med demens

«Sammen om det»-metoden ble til i 2020, og har vært helt sentral i vår satsing på eldrefeltet. Målet for metoden er å skape en arena der personer med demens aktivt kan delta i kulturlivet.

Bilde av Eli Lea og Hanne Jones som står bak Sammen om det-metoden. Sammen om det ble utviklet i 2020 av Eli Lea og Hanne Jones som et svar på utfordringene mange med demens møter tidlig i sykdomsforløpet – særlig knyttet til ensomhet og tap av sosiale nettverk.
Prosjektet har skapt flere gode møteplasser som har vært viktige for personer med demens, deres pårørende og frivillige. Noen av møteplassene lever videre i dag, som Åpen leseopplevelse og Kodekoret. Metodikken deles nå videre i form av foredrag, film og inspirasjonshefte.

Trekløverpraten – møt Eli og Hanne bak Sammen om det

Eli Lea og Hanne Jones, som var henholdsvis faglig leder og prosjektleder,  har begge bakgrunn fra kulturfeltet og lang erfaring med utvikle og gjennomføre kulturprosjekter.

Hvordan ble Sammen om det-prosjektet til?
Hanne og jeg tok initiativ til Sammen om det i 2020 og utviklet prosjektet videre i samarbeid med Bergen sanitetsforening. Prosjektet var et svar på noen av utfordringene personer med demens møter tidlig i sykdomsforløpet, spesielt når det gjelder tap av sosiale nettverk og økt ensomhet. Den tidlige fasen er en spesielt sårbar fase, hvor mange opplever at det støttende sosiale nettverket de har rundt seg, svekkes.

Prosjektet var et forsøk på å tenke nytt rundt hvordan man kan motvirke disse tendensene og skape nye støttende og inkluderende fellesskap rundt ulike kunstneriske uttrykk, som visuell kunst, musikk og litteratur.
Bilde av Eli og Hanne som yngre, da de tok initiativ til Sammen om det.

Hva var målsetningen med prosjektet?
Prosjektet hadde flere målsetninger, men den overordnede målsetningen var kulturell inkludering. Det arbeidet vi for gjennom å starte opp tilrettelagte ukentlige kulturtilbud sammen med kulturinstitusjonene. Tilretteleggingen vi gjorde, handlet mest om å fjerne barrierene for deltakelse som hadde oppstått på grunn av sykdom.

Hvordan tenker dere at Sammen om det-metoden kan leve videre?
Den lever allerede videre! Flere av kulturaktivitetene som vi utviklet i prosjektet, har nå blitt en del av Bergen sanitetsforening sin satsing på eldrefeltet.

Kodekoret, Åpen leseopplevelse og kunstverksted er alle utviklet i prosjektet og bygget opp rundt Sammen om det-metoden.

Vi håper at flere vil bli inspirert, når de leser heftet, ser videoen og publikasjonen vi har laget, til å bygge opp egne aktiviteter i sine lokalforeninger eller andre frivillige organisasjoner rundt prinsippene vi utviklet sammen med frivillige og deltakere i prosjektet.

Det er bare å ta kontakt med Hanne Jones, som nå jobber som faglig leder i Bergen sanitetsforening, om du ønsker mer informasjon.

Bilde fra Kunastverksted-aktivitet der Sammen om det-metoden har blitt anvendt.
KUNST SOM PRINSIPP: sansene og følelsene brukes som inngang til en god kunstopplevelse.

Hva er det dere sitter igjen med nå som prosjektet er over?
En takknemlighet over å ha møtt så mange fine og interessante mennesker! Sammen om det-prosjektet ville aldri blitt så givende og spennende for oss hvis det ikke var for alle som deltok, enten de var med som deltakere, frivillige, pårørende eller samarbeidspartnere. Stor takk til alle dere for det dere bidro med!

Vi er også glade for alt vi lærte – og kanskje spesielt når ting ikke gikk som planlagt og vi måtte finne nye veier. Da var det jammen godt at vi begge var endringsvillige, fleksible og løsningsorienterte.

 

Se Sammen om det-videoen (videoen er laget av Silje Katrine Robinson).