Kvinnefestivalen 2024

Kvinnefestivalen er en stolt tradisjon i Bergen. Nå braker det snart løs for 18. år på rad. Vi i Bergen sanitetsforening gleder oss over å kunne invitere deg til et dryss av spennende arrangementer!  

I løpet av festivalperioden 1.-17. mars, har vi mange arrangementer både på og utenfor Kvinnhelsehuset. Vi er så heldige som får besøk av Frida Marie Grande, bedre kjent som @fridategner, Dr. Næss som kommer og snakker om kvinnehelse og en fantastisk feiring av kvinnedagen sammen med DNS, for å nevne noe. Her finner du en oversikt over de mange og varierte arrangementene du kan få med deg! 

 

#SnakkOmAbort – Hva er god abortomsorg? 

Mandag 4. mars, 18.00 – 20.00 

Sted: Litteraturhuset i Bergen 

Vi vil invitere deg til vårt arrangement, der vi stiller spørsmålet ”Hva er god abortomsorg? ”

I desember 2023 la abortutvalget frem sin offentlige utredning, som peker på behovet for en ny abortlov og bedre tjenester. Denne kvelden på Litteraturhuset, får du muligheten til å høre fra utvalgets arbeid, lytte til viktige brukerstemmer, og samtale om veien videre.  

Dette arrangementet utgjør startskuddet for våre arrangementer under årets Kvinnefestival. 

I november løftet vi abort som tema, og hadde June Holm som gjest på Kvinner i fokus. Vi gjentar samarbeidet med våre “samboere” Amathea, da abort og kvinners reproduktive rettigheter er evig aktuelle kvinnehelsetema. Vi ønsker i kveld å gi ordet til brukerstemmer, de som har kjent erfaringene på kroppen. Vi får en status på abortutvalgets arbeid og hva utvalget peker på. Sammen vil vi drøfte hva som bør være veien videre, for å kunne tilby en best mulig abortomsorg.

 

Kvinner i fokus – @fridamariegrande 

Tirsdag 5. mars, 18.00 – 19.30 

Sted: Kvinnehelsehuset, Sandbrogaten 5, 5.etasje 

Frida Marie Grande, bedre kjent som det sosiale medie-fenomenet @fridamariegrande har æren av å være den kvinnen som skal snakke på Kvinner i fokus under kvinnefestivalen i år! Møt Frida på Kvinner i fokus i mars, hvor hun vil delta i en samtale hvor hun deler hennes reise og erfaringer! 

Les mer i Facebook-arrangementet

 

Barseltreff – Kvinnehelsespesial med Nina T. Theodorsen 

Onsdag 6. mars, 11.00 – 13.00 

Sted: Kvinnehelsehuset, Sandbrogaten 5, 5.etasje 

Velkommen til barseltreff på Kvinnehelsehuset under Kvinnefestivalen! Vi har vært så heldige at vi får besøk igjen og gjensyn med Nina T. Theodorsen. Dette barseltreffet blir et herlig kvinnehelse-kinderegg tilbud! 

Les mer om Nina og eksempler på temaer som kan tas opp: 

Dette barseltreffet vil ha fokus på kvinnehelse. Vi har vært heldige å få med oss Nina T. Theodorsen. Vi har hatt gleden av å ha med oss Nina på et barseltreff tidligere, og da snakket hun om emner som fysisk aktivitet, bekken- og bekkenbunnshelse etter fødsel. 

“Når kan jeg begynne å trene?”, “Hva kan jeg trene?”, “Når kan jeg ha samleie?” “Skal samleie gjøre vondt?” er vanlige spørsmål Nina får fra barselkvinner. 

På dette barseltreffet får du muligheten til å få den nyeste kunnskapen rundt trening etter fødsel med fokus på mage, bekken og bekkenbunn. Nina snakker gjerne også om ammestillinger, søvn og egenpleie, samt trening og seksuell helse. Med andre ord et herlig kvinnehelse-kinderegg tilbud! 

 

8. mars – Gå med oss i toget! 

Kvinnedagen er en kampdag òg festdag, vi feirer oppnådde seire og stiller solidarisk bak paroler og går sammen i tog for de mange viktige sakene som gjenstår. Bergen sanitetsforening stiller også i år med parolen Kvinnehelse – Vi krever satsing nå! Vi håper du vil gå sammen med oss. Kom på Torgalmenningen og finn oss. Vår parole er hovedparolen for temaet kvinnehelse.   

I Bergen er det en stolt tradisjon at vi har ett, inkluderende 8. mars tog, med en bred vifte av paroler som dekker lokale, nasjonale og globale tema. Internasjonal solidaritet står sterkt.  

 

Informasjon om markering av Kvinnedagen på Torgalmenningen:  

Arrangementet begynner på Torgalmenningen kl 17.00, hvor det er appeller, før vi går i samlet flokk i tog, til Scandic Bergen City, hvor alle er invitert til innearraangementet i regi av 8.mars initiativet.  

Les mer i Facebook-arrangementet

 

Søstersinn – Kvinnedagsarrangement på DNS i Teaterkjelleren 

8. mars 20.00 – 21.15, Den Nationale Scene

Vi avrunder den internasjonale kvinnedagen i Teaterkjelleren! Der får vi høre tekster fra Gaza, protestviser og performance fra Iran, og dikt av Inger Hagerup og Ingvild Lothe. Miss Tati, Love Pump og Shelmith Øseth løfter oss med sang og dans, og vi får sterke vitnesbyrd fra Susan Abdallah, Sayeh Kazemi og Sepideh Mostafavi. Bli med oss på en storslagen feiring! 

Vi i Bergen sanitetsforening er sammen med Bergen kvinnesaksforening blitt invitert inn av DNS, som medarrangør på dette flotte arrangementet, som har blitt en 8.mars tradisjon. Vi håper programmet, og fokus på søstersinn og solidaritet vekker interesse, og håper å se deg! 

Les mer i Facebook-arrangementet

 

Workshop om inkluderende feminisme 

Lørdag 9. mars, 12.00 – 14.00 

Sted: Kvinnehelsehuset, Sandbrogaten 5, 5.etasje 

Solidaritet på tvers av ulike majoriteter og minoriteter er en viktig verdi i kvinnebevegelsen. Denne workshopen er for kvinner og feminister av alle kjønn som ønsker å skape inkluderende og tryggere rom. Kvinnebevegelsen er en mangfoldig bevegelse og vi inviterer til en workshop som utforsker hvordan vi kan være en god støttespiller for hverandre. Gjennom samtaler og refleksjonsrunder kan vi skape et rom der vi deler erfaringer, lytter til hverandre og utforsker ubevisste holdninger og fordommer som vi alle har.  

Les mer i Facebook-arrangementet

 

Memories of a Burning Body – Filmvisning med introduksjon

Lørdag 9. mars, 14:30

Sted: KP 10, Bergen Kino

Cine Latino og Bergen sanitetsforening har gleden av å presentere den rykende ferske filmen; Memories of a Burning Body! Filmen er en smart og følsom hybrid-film om kvinner og seksualitet, noe som svært sjeldent får oppmerksomhet i dagen samfunn.

Les mer i Facebook-arrangementet

 

Ett år etter Kvinnehelse NOU`en  – hva nå? 

Mandag 11. mars, 18.00 – 19.30 

Sted: Kvinnehelsehuset, Sandbrogaten 5, 5.etasje 

Vi har invitert generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, Malin Stensønes, for å gi oss en status og presentere hvilke krav N.K.S stiller til oppfølging av kvinnehelse NOU’en. Christine B. Meyer som ledet Kvinnehelseutvalget, er i dag byrådsleder i Bergen kommune. Vi har invitert Meyer til å dele byrådet visjoner og planer for kvinnehelse. Det blir korte appeller, som løfter frem ulike kvinnehelseaspekter. Charlotte Spurkeland, som er byråd for barnevern, sosiale tjenester og mangfold, deltar også i den påfølgende samtalen, med Stensønes og Meyer.  

Dette arrangementet oppdateres med mer informasjon fortløpende, følg gjerne med på facebook-arrangementet! 

 

Frokostmøte om kvinnehelse – Spør Dr. Næss  

Onsdag 13. mars, 09.00 – 10.00 

Sted: Kvinnehelsehuset, Sandbrogaten 5, 5. etasje 

Velkommen til frokostmøte på Kvinnehelsehuset. Vi lager en enkel smøre-selv-frokost, setter frem te og kaffe og inviterer deg til å lære mer om kvinnehelse! 

Vi får besøk av Pernille Næss, som er utdannet lege, og har jobbet som prosjektleder i N.K.S fra 2018 – 2023. Dr. Næss har stor interesse for temaet kvinnehelse, særlig helseutfordringer hos godt voksne kvinner. Hun er også opptatt av kroniske sykdommer som får lite oppmerksomhet i helsevesenet. Under frokostmøte får du muligheten til å spørre Dr. Næss om kvinnehelse. Velkommen til kunnskapsdeling, hvor vi ønsker at alle kan ta del i samtalen om viktige tema! 

Les mer i Facebook-arrangementet

 

Seniorer + Kvinnehelse – vi vet for lite! 

Onsdag 13. mars, 11.00 – 12.30 

Sted: Kvinnehelsehuset, Sandbrogaten 5, 5. etasje 

I Norge er kvinner i flertall blant de eldste i befolkningen. Til tross for dette, vet vi lite om kvinners helse i alderdommen. Kvinnehelseutvalget trakk frem i sin utredning (NOU) at eldre kvinner er en stor og voksende gruppe, og utvalget understreket behovet for økt oppmerksomhet og kunnskap om kvinner i alderdommen. Vi ønsker å lære mer, og vi er heldige å ha med oss Pernille Næss til å snakke om eldre og kvinnehelse. Vi håper du er interessert, og blir med i samtalen om dette viktige temaet. Ta gjerne med en venn eller ti! 

Arrangementet er gratis og åpent for alle – velkommen!  

Les mer i Facebook-arrangementet

 

Vi gleder oss til årets Kvinnefestival, og ønsker dere hjertelig velkommen til alle våre arrangementer på og utenfor Kvinnehelsehuset.

Del gjerne saken videre!