Sammen står vi - for kvinnehelse i en vanskelig tid

For alle første gang deltok Bergen Sanitetsforening i paroletoget 8.mars, med oppfordringen; «Kvinnehelse – vi krever handling nå». Kvinner og en del menn i alle aldre utgjorde et imponerende oppmøte på en ellers regntung Bergens-søndag.


Forskning på kvinnehelse er en av Bergen sanitetsforenings største hjertesaker. I oppkjøringen til parolen var foreningen så heldig å ha besøk av professorene Eva Gerdts og Gottfried Greve på sitt årsmøte. Forskningen deres på kvinnehjerte er banebrytende – og lærdommen om at hyppigste dødsårsak for kvinner er hjerteinfarkt kommer overraskende på mange av oss. Sammen med Bergen sanitetsforening arbeider de med etablering av et forskningssenter for sykdommer i kvinnehjerte.

Bergen Sanitetsforening finansierer også kreftsykepleier Karen Rosnes Gissum sitt doktorgradsstudium der hun skal forske på livskvalitet og eggstokkreft – i samarbeid med professor Line Bjørge. Vi har intervjuet begge om forskningen deres, og ser frem til å dele denne kunnskapen med våre medlemmer her i Trekløveret.

Som vår samarbeidspartner Vivian Skaten Nesse i Bergen Kvinnesaksforening presiserer; «Kvinnehelse må prioriteres, det gjelder både midler til forskning og viktigheten av å fjerne tabu rundt en del diagnoser. Tradisjonelt har medisinsk forskning vært utført på 35 år gamle menn.  Det erkjennes nå at kvinnekroppen er forskjellig fra mannskroppen og det er derfor så viktig at det forskes spesifikt på kvinnehelse. En kan ikke automatisk overføre forskning fra mannskroppen!».

Stolte og sterke kvinner på lang lang rekke fortalte en historie om at kvinnesaken er langt fra utkjempet. Det er fortsatt viktige ulikheter som må utjevnes, hvor økt forskning på kvinnehelse er en av dem.

Parolen var et samarbeid mellom Bergen Kvinnesaksforening og Bergen sanitetsforening. Vi er så stolte over alle kvinner som deltok sammen med oss, og vet at vi kommer oss gjennom den vanskelige tiden fremover sammen med dere.

Image
Image
Helén Botnevik
Helén BotnevikLederDenne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.