Ida ryddet kalenderen sin for å komme til Bergen og delta på «Kvinner i fokus-møtet» vårt, da hun synes temaet er så viktig og at dette hørtes gøy ut! Dét håper vi du også gjør!
I dette Trekløveret får du møte Ida Eliassen-Coker, gründer, grunnlegger av og sjefredaktør for magasinet ALTSÅ. Hun gikk motstrøms og startet et papirmagasin uten reklame, våget og satset. For dette har hun blitt belønnet med «Årets nyskaper» av Oslo redaktørforening og ALTSÅ ble kåret til "Årets magasin», begge utmerkelsene i 2021.
Ida er også en samfunnsdebattant og engasjerer seg i spørsmål knyttet til kvinners rettigheter, kvinnehelse og ADHD. Det var nærmest en tilfeldighet som gjorde at Ida fikk avdekket at hun selv har ADHD. Det siste året har hun vært åpen om diagnosen og tatt del i det offentlige ordskiftet om ADHD og medisinering.
Kvinnehelse har vært et hett tema i den offentlige debatten den siste tiden. Vi er opptatt av manglende kjønnsperspektiv innen helse og forskning, og tematikk der kvinners helseplager og utfordringer «går under radaren», fordi mannen er malen. ADHD kan virke å være ett eksempel på dette, da både forskning og klinisk erfaring viser at jenter og kvinner blir fanget opp seinere, og derfor ofte blir utredet og får diagnosen og behandlingstilbud seinere i livet.
Oktober er ADHD Awareness Month, og vi i Bergen sanitetsforening har valgt å sette søkelys på nettopp ADHD, kvinner og erfaringskompetanse på vårt «Kvinner i fokus»-møte 4. oktober.
Er det behov for en hel måneds markering for å øke bevissthet om ADHD? Hvorfor?
– Ja, jeg tenker at det er mye stigmatisering rundt diagnosen som helhet og lite bevissthet om den når det gjelder kvinner spesielt. Da er det viktig å spre kunnskap på en god måte.»
Da vi kontaktet deg, hadde du egentlig en annen avtale denne datoen, men du prioriterte å komme til oss i Bergen. Beskriv hvorfor temaet kvinner og ADHD fikk deg til å rydde kalenderen? - Noe vi jo setter utrolig stor pris på!
– Ja, vi hadde booket studio for å spille inn en ny episode av podkasten vår, «ALTSÅ, hør her!», men dette hørtes så viktig og gøy ut jeg endret på det.
På tampen av 2021 skrev du kronikk om at ADHD-medisinen reddet deg og i vår delte du offentlig at du har ADHD på GOD MORGEN NORGE. Har det vært et vendepunkt, som har bidratt til at du har valgt åpenhet om egen diagnose?
– Ja, det handlet mest om at jeg endelig følte at jeg var på et sted i karrieren der jeg ikke trengte noens godkjenning lenger. Fram til nå har jeg vært redd for hvordan folk skulle se på meg. For meg som gründer, så har det vært viktig å få folk med meg på det jeg gjør. Når jeg skulle starte et papirmagasin uten reklame i 2019 så var det mer enn crazy nok uten at jeg i tillegg skulle fortelle at jeg hadde ADHD. Da var jeg sikker på at ingen ville ha tiltro til mine evner til vurdering og gjennomføring.»
Den siste tiden har debatten om hva som er kvinnehelse, rast i konvensjonelle og sosiale medier. Du skriver om din egen oppvekst «ADHD -ikke noe en så etter hos jenter». Hva er dine tanker om at jenter og kvinner med ADHD i mange tilfeller får diagnosen seinere og dermed tilrettelegging og behandling på et seinere tidspunkt?
– Det er jo bare nitrist. Eller til å bli rasende av. Jeg oppfordrer alle foreldre til å slåss for barna sine slik at de får det de trenger. Og jeg oppfordrer alle voksne til å stå opp for sine egne behov, selv om de kanskje føler at det er for sent. Eller at de blir møtt med uvitenhet hos legen. Bytt lege, sier jeg da.
Hva er ditt ønske for dagens jenter og unge kvinner med ADHD?
– At vi skal slippe å skamme oss over diagnosen og få all hjelp og støtte vi kan få til å leve gode liv!
Vi er helhjertet enig med Ida! Det er viktig å dele kunnskap på en god måte, øke bevissthet, og vi heier på åpenhet som middel for å bekjempe tabu og skam!
Vi håper du kommer og tar del i denne viktige prosessen. Velkommen!
Møt Ida på «Kvinner i fokus» tirsdag 4. oktober kl 18 på Kvinnehelsehuset i Sandbrogaten 5, 5. etasje.
Arrangementet finner du på Facebook.