Det gjør godt å kunne være der for andre

Hva fikk deg til å ville bli strikkevenn?
Jeg har alltid likt å strikke, og synes det kan være veldig sosialt, både som en ice-breaker, noe å holde på med i hendene om man syns det gjør nye møter enklere, men også godt for hode og hender.

Samtidig hadde jeg en oldemor, Vera, som bodde på sykehjem den siste tiden. Hun førte dagbok i en 7ende sans, som jeg kom over for noen år siden. Der sto det en liten setning nesten hver dag, om hvordan hun hadde det, og om hun hadde hatt besøk ol. Noen dager var hjerteskjærende å lese, og det som gikk igjen var ensomhet, og lite aktivisering. Det satte en støkk i meg, og jeg bestemte meg for å gjøre det jeg kan for at ikke andre skal måtte oppleve det samme.

Hvordan synes du det er å være strikkevenn?
Derfor syns jeg det er veldig givende å få være med på strikkekafeen. Som alle andre, tror jeg, er det lettere å følge opp noe man trives med og interesserer seg for på flere måter. Det er kjempefint å hilse på nye mennesker, høre historier og minner om gamle damer på 90 som plumper ut med at de har syklet Bergen-Stavanger for moro skyld, eller hva slags liv de har hatt som har ført dem hit i dag. Dette er morsomme og oppvakte mennesker, og selv de som tidvis strever med hørsel, syn, hukommelse eller annet viser tydelig hvor mye det betyr at litt av verden utenfor kommer inn til dem.

Samtidig møter jeg andre frivillige som enten strikker selv, eller som syns det er interessant å høre om og lære. I tillegg får vi kaffe og kake, så det hele blir et skikkelig besøk. To timer annenhver uke er et bittelite bidrag i en stor verden full av behov, men alle kan gjøre litt, og dette er mitt.

Vil du anbefale det til andre i såfall hvorfor?
Jeg vil absolutt anbefale alle som er nysgjerrig å komme en tur. Om ikke man har anledning alle ganger, eller tidspunktet er vanskelig, så finnes det alltids andre arrangementer som passer bedre. Ellers er det også en knall mulighet til å komme seg ut av huset, uten å skulle oppnå så veldig mye, hvis man en periode skulle gå mye hjemme, enten pga pensjonsalder, sykdom, arbeidsledighet, eller en annen av de mange årsakene som gjør at man en stund har litt for mye tid. Og selskap er noe alle kan gi, og krever ingen spesielle forkunnskaper eller særkompetanse.

Jeg liker å tro, at hvis mange nok tenker slik og gjør sin bittelille bit, så vil flere eldre få en god og verdig hverdag, der de måtte være. Det gjør godt, å kunne være der for andre.

Strikkekafeèn hos Kalfaret sykehjem kan du leser mer om her:

Image
Image

Kontaktpersoner

Anette RavnøyAktivitetsleder Kalfaret Sykehjem
Helèn BotnevikDaglig leder Bergen NKSDenne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.